LIVESÄNDNINGSSKOLA

Välkommen till Quickfilms livesändingsskola

Här bjuder vi på lite tips i samarbete med Solidtango

Skolan är uppdelad i 7 olika delar. Nedan hittar ni de olika lektionerna. Mycket nöje.

Grundförutsättnngen för att sända live via internet är en bra uppkoppling. Kraven på uppkopplingen styrs av kvalitén/upplösningen på bilden du vill sända ut. Andra faktorer som spelar in är antal bilder per sekund samt ljudkvaliten. Den viktigaste faktorn för kraven på din uppkoppling är det som kallas bitrate. Ju högre upplösning på bilden, bättre kvalité på ljudet och fler bildrutor per sekund, desto högre bitrate krävs för att sända en bra bild. Typ av film spelar också in. Ett livesänt sportevenemang där mycket saker konstant händer i bild kräver en högre bitrate än filmer på den stillastående föreläsaren.

Rekommendation är att sända i en så bra upplösning som möjligt utifrån den stabilitet och hastighet på uppkoppling man använder. Dock finns det krav, om du sänder ut en livesändning i t ex. 2000 kbps vilket motsvarar ca 2 mbit, kräver det att också tittaren har en stabil uppkoppling på 2 mbit, sänder du i 3 mbit, kräver det en uppkoppling hos tittaren på minst 3 mbit etc.

Om ni livesänder via livetranskondering så omvandlar denna tjänsten er livestream efter tittarens uppkoppling. Detta sker i realtid och ni behöver inte kontrollera eller bekymra er om mottagarens hastighet. En rekommendation är att inte att sända i mer än 2 mbit då säkerställer man att de flesta kan se er sändning. Bra att tänka på är att ha en uppkoppling som är dubbelt så hög som den hastighet du sänder i. Sänder ni i 2mbit då skall uppkopplingen vara 4mbit. Har ni en uppkoppling på 6mbit klarar ni de flesta sändningar. För att kontrollera er uppkoppling kan ni gå till bredbandskollen.se. Om du sänder kontrollerar du länken upp och skall du ta emot en sändning kontrollerar du länken ner.

Använd om möjligt alltid en fast uppkoppling via Ethernet-kabel, detta ger i de flesta fall en bättre uppkoppling och bättre stabilitet än en trådlös uppkoppling. Finns inte fast Internet blir det trådlöst Internet via wifi, den största nackdelen med en trådlös Internetanslutning är att anslutningen kan påverkas av enheter som stör ut anslutningen. Därefter och något man bör undvika är att sända via 3G eller 4G där täckningen inte alltid räcker till.