LIVESÄNDNINGSSKOLA DEL2

Livesändingsskola

Del 2 i vår livesändingsskola

Det finns ett par olika sätt att sända live via internet. Vi kommer nu att gå igenom dessa. Ni använder en hårdvara vars enda uppgift är att ta in bild- och ljudsignaler, koda om dessa och skicka till en streamingserver.

Alternativ två är att använda en befintlig hårdvara i form av dator, mobiltelefon eller surfplatta där man installerar en mjukvara som hjälper till med transkoderingen och distribuerar ljud och bild till en streamingserver.

Vilken mjukvara ni bör använda styrs av vad du har för dator, Mac eller PC samt vilka förkunskaper du har. Testa er gärna fram tills ni hittar en som ni är bekväm med som passar era syften.

Här kommer en liten lista på mjukvaror på marknaden.

Adobe Flash Live Media Encoder
Den vanligaste mjukvaran att börja med för den som vill sända TV via Internet är Flash Media Live Encoder, förkortad FMLE. Fördelar med FMLE är att det är en stabil och väl beprövad mjukvara som fungerar såväl på PC som Mac. Att mjukvaran även är helt gratis att ladda ner är också en fördel. Främsta nackdelen med mjukvaran är att funktionaliteten är mycket begränsad, dvs. det finns ingen funktionalitet för att mixa eller lägga på grafik i en livesändning.

Wirecast
En av dom vanligaste mjukvarorna för att sända live är Wirecast. Wirecast har stöd för den mesta av funktionalitet man kan tänkas behöva i form av bildmixning, lägga på grafik, visa repriser etc. Att programmet innehåller så mycket funktionalitet kan ibland upplevas som ett problem när det handlar om att navigera rätt i gränssnittet, men har man väl lärt sig det är Wirecast ett favoritprogram för många. Fungerar både på PC och Mac.

LiveReplayer
En mjukvara helt inriktad på sport. Mycket uppskattad för sin reprisfunktionalitet, möjlighet att visa resultat, matchklocka m.m. i sändning. Går snabbt att skapa highlights som kan sparas ut och publiceras i efterhand, flexibel prissättning där du kan välja att betala per sändningstillfälle. Största nackdelarna med LiveReplayer är att den endast går att köra på Mac samt att det krävs en extern enkoder för att koda om signalen och skicka den vidare till en streamingserver.

Vmix
Populärt verktyg bland PC-användare, enkelt gränssnitt, bra reprisfunktionalitet, största nackdelen är relativt begränsad support som i huvudsak sker via användarforum.

Open Broadcaster Software
Ett open source projekt, fungerar både på PC och Mac. Framförallt anpassad för gaming dvs. produktion av e-sport men kan även fungera i andra sammanhang. Mjukvaran är helt gratis vilken gör den till den mest kompetenta mjukvaran i gratissegmentet.

Vidblaster
En kraftfull mjukvara för att sända live, har mycket funktionalitet vilket kanske är programmets största fördel men även dess största nackdel då det kan upplevas som lite komplicerat att använda. Fungerar endast på PC.

Streamstar
En mjukvara speciellt utvecklad för att producera sport, innehåller mycket funktionalitet paketerat i ett enkelt gränssnitt. Har stöd för mixning via touch-skärm. Fungerar endast på PC.

Använder man någon av mjukvarorna ovan som har en inbyggd enkoder, dvs. själva mjukvaran används även till att transkodera signalen så är det viktigt att datorn är kraftfull för att “orka” med detta. En del leverantörer har rekommendationer på sina hemsidor om vad man behöver i sin dator i form av processor, ramminne etc. Tyvärr går det inte alltid att lita på denna information, då många kamerakällor eller bilder med stora förändringar kan göra att datorns resurser går på “knäna”. Därför är det vår rekommendation att prova dig fram när det gäller detta, de flesta mjukvaror är ju helt gratis att testa så det kan vara värt att göra det innan man bestämmer sig för vilken mjukvara man ska köpa.

Broadcast Me
Att sända live via mobil eller surfplatta är inga problem, oavsett om du använder en Iphone eller Android, den app som vi främst har fastnat för heter Broadcast Me, kostar 25kr och gör det enkelt att streama från din mobila enhet direkt till exempelvis Solidtango.

Och en lista på hårdvara för streaming

Teradek Vidiu
Den vanligaste hårdvaran för alla som vill kunna sända live utan att använda en dator är nog Teradek Vidiu, mycket funktionalitet för pengarna. Många bra funktioner, inte minst när det gäller att kunna koppla upp sig på olika sätt mot Internet. Möjligheten att sända live helt mobilt med hjälp av det inbyggda batteriet som räcker i drygt en timme är ett stort plus. Litenheten och vikten är andra fördelar. Den största nackdelen ligger i driftsäkerheten då Teradek Vidiu är relativt känslig för stötar och fukt vilket kan få till följd att hårdvaran hänger sig. Numera finns Teradek Vidiu även i en enklare version kallad Mini och en mer avancerad version kallad PRO.

Matrox Monarch HD
Ett dyrare men mer robust alternativ till Teradek Vidiu är Matrox Monarch HD. Främsta fördelen med denna hårdvara är möjligheten att kunna spela in sändningen (i en annan kvalité än livesändningen) lokalt i hårdvaran samtidigt som man sänder live.

Intinor
Vill man jobba professionellt med livesändningar rekommenderar vi att man tittar på en hårdvara som är sprungen från traditionell broadcast som Intinors direktlänkar. Deras 300 serie lämpar sig framförallt för att sända via Internet. Största fördelen med Intinors direktlänkar är att dom är robusta med en hög driftsäkerhet, de erbjuder även bra stöd för övervakning av internetuppkopplingen från boxen samt övervakning av insignaler från exempelvis kameran. Möjligheten att splitta videosignalen är också en fördel. Konkret innebär en splitt av signalen att man kan skicka en ström till en streamingserver, medan en annan ström kan gå till exempelvis ett TV-hus så att de kan få in sändningen i sina redigeringssystem för att klippa ihop alt. visa live i kommande sportsändning. Största nackdelen är att direktlänkens fläkt låter relativt mycket, direktlänken är även betydligt större och tyngre än både Teradek Vidiu och Matrox Monarch HD. En annan nackdel är att det inte går att köpa en direktlänk från Intinor utan det är hyra som gäller. Hyra har dock några fördelar, support ingår, uppgradering av mjukvara ingår och skulle hårdvaran gå sönder kan man snabbt få en ny.

LiveU
Ska man sända live på platser där man behöver kombinera olika 3G/4G nät för att få ihop tillräckligt med bandbredd för att sända live är LiveU (LU500) värt att titta på, LiveU erbjuder ett brett sortiment av stabil utrustning och med samma möjligheter som Intinor att sända direkt till många av TV-husen i norden. Största nackdelen med LiveU ett relativt högt pris och precis som med Intinor är det i det flesta fall endast möjligt att hyra utrustningen.

Tricaster mini
Vi på Quickfilm rekommenderar Tricaster mini. Tricastern är väldigt enkel att installera och är ett “allt i ett system”. Du kan som nybörjare snabbt lära dig det enkla men väldigt professionella arbetssättet. I tricastern finns allt som behövs för en sändning. Flerkamerasystem, Ljud och bild mixer, lägg in video, grafik, texter, loggor, animationer, PDFer, bilder och signaler från datorer. Alla dessa källor går att mixa helt problemfritt. Den är också helt portabel och går att ta med sig i ett slimmat case. Den innehåller funktioner för greenscreen och har ett antal virtuella studior inbyggt. Det finns inte längre någon anledning att bygga en stor dyr studio. Tricastern fixar detta åt er. Den tillåter er också att spela in hela visningen samt de olika källorna var för sig om ni önskar redigera i efterhand.

Så här gör ni när ni skall börja sända mot exempelvis Solidtango. Leta upp inställningssidan i den livesändningsmjukvara eller livesändningsbox du valt att sända via. På inställningssidan fyller du i vilken URL du ska sända mot och lägger in ditt streamnamn eller streamID. Information om URL och streamnamn eller streamID hittar du i ditt Solditango-admin när du har skapat en livekälla eller en livesändning. Kopiera denna information och klistra in i din livesändningsmjukvara eller livesändningsbox så är du redo att dra igång din livesändning.