LIVESÄNDNINGSSKOLA DEL7
Livesändingsskola
Del 7 i vår livesändingsskola
En videoplattform är en molntjänst, där man kan lagra och hantera sina videofilmer och sedan publicera dem i de kanaler man vill. Videoplattform är en svensk benämning på det som internationellt kallas för ”Online Video Platform” eller ”OVP”.
Den största fördelen med en professionell videoplattform är att man får kontroll över sitt videomaterial. Nackdelarna är att man får betala för abonnemang och lagring och man måste även satsa på utveckling och anpassning. Att välja rätt Videoplattform eller OVP (Online Video Platform) för sin TV-satsning på Internet kan vara helt avgörande för om man ska lyckas eller inte. Gör återigen en analys av de behov som ni har och välj därefter. Kontrollera också om plattformen motsvarar era krav på utseende och design. Väg även in kostnaden för plattformen.
En videoplattform som kostar pengar kallas för en Premium-plattform. Grundläggande i en Premium-plattform är att användaren behåller äganderätten till sitt innehåll, vilket i sin tur gör att man får total kontroll över dom intäktsströmmar som kan genereras via plattformen.
För att göra en riktig TV-satsning på Internet behöver man en hemsida där man samlar sitt innehåll. En sådan hemsida kallas för en Playkanal. Första sidan på playkanalen bör innehålla någon form av bild-karusell där de videor och livesändningar man vill lyfta fram visas. Det bör även gå att visa upp de senaste innehållet samt det populäraste innehållet. Nedan kommer texten att handla om både plattformen och playkanalen. Men genom att ni får ut en html kod från playkanalen så kan ni även bygga upp det direkt på er hemsida utan att ni behöver investera dyra pengar på egen server etc.
Det skall vara enkelt att skapa en ny livesändning. Detta skall gå att göra från er plattform helt på egen hand. Innan en livesändning börjar så kan kan det vara trevligt att ha en nedräkning till sändningsstart. Inget måste men kolla om er plattform klarar detta som mervärde till tittarna.
I samtliga plattformar finns det ett tak för antal tittare. Kontrollera att er plattform kan hantera det antal ni beräknar skall titta. Plattformen eller er hårdvara bör kunna spela in sändningen så ni kan göra repriser mm.
De flesta plattformar gör inget med videoströmmen som skickas från sändningsplatsen till videoplattformen och vidare ut till tittaren. Det får till följd att tittarens hastighet på uppkopplingen måste vara lika bra eller bättre än den hastighet/kvalité som avsändaren sänder med. Detta kan skapa problem. Då finns extratjänsten Livetranskodering. Vid livetranskodering kodas originalströmmen om i olika kvalitéer och tittarens uppkoppling.
Att enkodera en video är viktigt för att videon ska gå att se i olika typ av enheter som mobiltelefoner och surfplattor, SmartTVs etc. Men det är även viktigt att kvalitén på bilden anpassar sig efter tittarens uppkoppling, för detta krävs att videon kodas om i olika kvalitéer. Enkodering är således en helt avgörande funktionalitet för att kunna erbjuda tittarna en bra tittarupplevelse och det är bra om enkoderingen sköts helt automatiskt av videoplattformen.
För att genomföra en livesändning behöver man “tala om” för sändningsutrustningen vart den ska skicka signalen, detta sker oftast genom att man fyller i en URL och ett ID i sändningsutrustningen. Plattformen/playkanalen bör också ha stöd för att ladda upp videofilmer/filer så att tittare kan gå in och titta när de önskar. Skall era tittare även få ladda hem sändningen i efterhand skall denna funktion finnas. Fundera igenom vilka funktioner ni då vill erbjuda. Tumnaglar, info I form av text, olika filformat på filen, kapitel indelning mm och låt detta styra val av plattform/playkanal.
Oavsett om man sänder live eller visar en video on demand så behöver man en spelare, grundläggande kravet på denna skall vara att den fungerar oavsett om tittaren tittar via en dator, smartphone eller surfplatta.
Det var det sista vi hade i vår enkla sändningsskola. Vill ni ha professionell hjälp med er sändning så finns vi här för er. Vill ni prova på själva så hoppas vi att vi genom denna skola har hjälpt er en liten bit på vägen. Lycka till!